Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za aféry s podvodnými VŠ diplomy si můžeme sami

V posledních deseti letech u nás vyšlo najevo, že desítky známých i neznámých tváří si pořídily vysokoškolský diplom za více či méně podivných okolností. Část těchto absolventů vynechala některé zkoušky, jiní odevzdali opsanou nebo nekvalitní diplomku. Škola jim umožnila tento podovod za jinou protislužbu, případně za finanční prospěch klíčových zkoušejících.Zdálo by se, že je to vina a selhání těch vysokých škol a jejich vyučujících, ale není tomu tak. Za toto selhání neseme vinu my všichni, protože vytváříme nesmyslnou poptávku po titulech.

Naposledy takhle zazářil poslanec Svoboda, ale šedých a černých absolventů je celá řada. Ti, o kterých víme, jsou podle mne jen vršek ledovce.

Používání titulů je zbytečný fetiš, který se desetiletí udržuje v Německu a některých zemích C&K mocnářství. Vysokoškolský, akademický nebo jiný titul je vnímán jako znak výlučnosti, jako odznak lepšího člověka. Přitom v celém moderní se tituly vůbec nepoužívají, snad s výjimkou akademického profesor a lékařského dr.

V užívání a hodnocení titulů si lebedí nejen vysokoškolsky vzdělaná elita, ale i lid sprostý. Nakonec se adorace titulů odrazila i ve státní správě, kde je často požadováno formální vysokoškolské vzdělání, je už ale jedno, zda je žadatel geofyzik, historik umění nebo ekonom. Pak se nemůžeme divit, že si různí šíbři potřebují narychlo pořídit diplom - když zjistí, že to je jediná překážka k teplému místečku, kde se dá usrkávat z veřejných peněz.

Titul před jménem používáme jako povrchní odlišovací znak "těch studovaných". Neumíme si vážit toho, čeho člověk skutečně dosáhl a co umí (v USA a UK je to naopak). Je to totiž méně pracné, titul je zkratka při posuzování lidí. Titul nám pomáhá si udělat obrázek o člověku, kterého neznáme. Už nepoužíváme reference, nestudujeme životopisy, nehledáme skutečný otisk člověka ve společnosti.  Není na to čas a jsme líní.

Přitom neumíme odlišovat lidi, kteří něco umí od těch, kteří jen nosí nálepku titulu. Takový MUDr. přeci nemůže být špatný člověk!! - viz třeba preference lékařů ve volbách. Do státní správy nemůže nastoupit na ředitelské místo zkušený člověk, který se léta živí např. mezinárodním obchodem, má přehled, charisma a zkušenosti, ale už ne formální vzdělání. Na druhou stranu existují desítky mizerných lékařů, inženýrů a lidí jiných odborností, naopak je mezi námi mnoho lidí, kteří mají vynikající odborné výsledky, které ale nejsou podložené titulem.

Přístup ke vzdělání je u nás nesmyslně formální. Znalosti nabyté mimo akademickou půdu školy neuznávají. Neumíme a nechceme uznat profesní kariéru jako součást absolvovaného studia (třeba bc. stupně) - např. chemik Kalousek nemůže požádat na VŠE nebo VŠFS o uznání 20ti let v rozpočtovém výboru a absolvovat jen poslední rok, dva studia s tím, že projde základním sítem důležitých zkoušek. Přestože bezespory potřebné znalosti má a jistě by strčil do kapsy nejednoho absolventa národohospodářské fakulty. Počítá se jen formální vzdělání, ne praxe (v soukromé sféře to naštěstí neplatí).

Svůj díl viny na falešných diplomech má i organizace našehookoškolského školství. To zlo se jmenuje Akreditační komise. Vysoké školy nejsou nezávislé na státu a ten si dovoluje rozhodovat, zda si někdo může nebo nemůže založit novou vysokou školu.

V normálním světě přitom každá vysoká škola žije ze své pověsti - úspěchu absolventů a kvality vzdělání, to se pak odráží v zámu o danou školu a ve výši školného; pokud škola udělá botu (umožní podovod apod.), znamená to pro ni ekonomickou ztrátu (menší zájem o studium, snížení školného atd.) a někdy i bankrot.

Pokud by se ve vyspělém světě některá z univerzit uchýlila k úlevám ve studiu nebo přijala opsanou nebo nekvalitní diplomovou práci, znamenalo by to nejen šrám na pověsti školy a jejích absolventů, ale i jejích akademickém sboru. Takový člověk je v podstatě odepsaný a bere jen podřadnou práci. U nás je donucen opustit fakultu a v klidu nastoupí na jinou.

Řešení problému produkce nekvalitních absolventů s falešnými diplomy spočívá ve třech krocích:

1. odstranění titulů z veřejného života, v případě potřeby není problém vzdělání doložit diplomem; pokud  nebudeme tituly používat, nebude po nich zbytečná poptávka

2. revize potřeby VŠ vzdělání u pozic ve státní správě - vyžadovat VŠ vzdělání jen tam, kde je to skutečně opodstatněné. S tím, že bude přesně definovaná požadovaná odbornost (matematika nebude možné nahradit historikem).

3. odstranit vliv státu na vysoké školy - jak z hlediska řízení a organizace, tak financování; klonil bych se k systému plné autonomie škol se školným. Příspěvek státu na studenta by pak šel studentovi, který by jej odevzdával škole - pokud by školné by bylo vyšší, doplatil by rozdíl. Tento systém by školy motivoval k maximalizaci kvality, protože nekvalitní vzdělání by okamžitě znamenalo ztrátu poptávky a ekonomickopu ztrátu. Protože absolventi takové školy mají nutně horší uplatnění a plat.

 

Autor: Petr Voříšek | úterý 24.5.2011 12:14 | karma článku: 19,96 | přečteno: 1991x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.