Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

Jako velmi zásadní úspora by mi přišlo zrušení povinné tělesné výchovy na všech typech škol. Ne že by děti nebyly otylé, po večerech se místo blbnutí venku neválely u počítačů a ty větší i po hospodách. Ale opravdu si nemyslím, že by zdraví a fyzičku děti načerpaly v hodinách TV. Naopak - povinný tělocvik ve škole pohyb dětem spíše zoškliví. Osobně jsem prošel několik škol, a to i základních, a musím přiznat, že normálního tělocvikáře jsem nepoznal, spíše to byli takoví chytřejší lampasáci. Všechno to byli fanatici, kteří prostě nechápali, že jsou tělocvičné aktivity, kterými dětem otravují život. Příkladem jsou různé atletické disciplíny a gymnastika. K čemu je dětem cvičení na hrazdě, skok přes švédskou bednu nebo cvičení na kruzích? A musí se nutně při sportu závodit a soutěžit? Co s dětmi, co závodit nechtějí a atletické náčiní a pořadová cvičení je vůbec nebaví?

Místo toho, abychom děti k pohybu přiváděli a motivovali je, škola je zase jen otravuje a buzeruje. Osobně si myslím, že tělesná výchova je jeden z předmětů, které by šly na školách zrušit. Školy by ušetřily za údržbu, vytápění a investice do školních tělocvičen (ty stávající by mohly komerčně pronajmout) a nemusely by živit armády tělocvikářů.

Samozřejmě, že si nemyslím, že by se děti měly přestat hýbat. Jen škola není určitě tou institucí, která děti k pohybu popostrčí. Kouzlo je myslím v tom, že by si škola hodiny TV pořizovala jinde, outsourcovala. Řešení je myslím zrušení TV jako takové a zavedení povinně-volitelné pohybové mimoškolní aktivity.

Žáci a studenti by si prostě vybrali sportovní kroužek podle svého gusta (a lokální nabídky) a věnovali by se sportu, který je baví. Ti sportovnější by se věnovali výkonnostnímu sportu, ostatní by pak provozovali sport rekreační - bez závodů, bodování a  soutěží. Nevidím důvod, proč místo na tělocvik by dítě nemohlo chodit třeba do skauta, do cyklooddílu, na plavání, na turistiku nebo vodáckého oddílu. Takto by děti určitě děti věnovaly sportu podstatně více času než dnes. A s chutí. A velmi rychle by se jistě i rozšířila nabídka sportovních kroužků.

Součástí systému by určitě byla povinná docházka žáka/studenta do jím vybraného kroužku. Akreditovaná sportovní organizace by škole určitě musela hlásit docházku žáka - alespoň v rozsahu původní tělesné výchovy. Jinak by určitě docházelo k tomu, že část dětí by do svého oddílu časem nechodila.

Jistě by se musela i upravit i politika státu směrem k tělovýchovným organizacím a sportovním klubům. Část jich dnes stát nějak podporuje, hodně jich ale funguje bez státního příspěvku, jen z peněz rodičů a sponzorů. Řada trenérů a vedoucích svoji činnost vykonává zdarma, jako koníček ve svém volném čase. Tohle myslím není v pořádku, stejně jako to, že stát dnes v podstatě nepodporuje žádnou formu rekreačního sportu.

Související články:

Český sport. Co to je a potřebujeme jej?

Jsem pro školné i na základní škole

Pokud jde o další předměty ke zrušení, myslím, že to jsou další výchovy - pracovní vyučování / vaření (kolik jen stojí pořizování a údržba těch dílen), možná i hudební a výtvarná výchova. Co se děti v těchto hodinách reálně naučí? Myslím, že nic. Na druhou stranu dnes škola v dětech nepěstuje počítačovou gramotnost - tedy neusměrňuje je tím směrem, který je žádoucí.

Autor: Petr Voříšek | sobota 3.9.2011 19:55 | karma článku: 44,13 | přečteno: 23030x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Jsem pro školné i na základní škole

Čím dál častěji se u nás hovoří o krizi školství. Nejsou peníze, učitelé mají nízké platy, akce ministerstva jsou nekoncepční .. slyšíme desítky výhrad. Chybí jedna zásadní - ve školství chybí klientský princip, chcete-li zpětná vazba učitel -žák. Škola se dnes chová stejně jako před 100 lety - ona nejlépe ví, co a jak se mají děti naučit. A nikdo do toho nemá co kecat. Stejně tak nikdo nemá co mluvit do kvality a výkonu pedagogů, to platí od základní po vysokou školu.

21.8.2011 v 13:07 | Karma: 22,27 | Přečteno: 3841x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.