Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tolerance 0,5 promile za volantem je prospěšná a bezpečná

Vláda dneska protlačila a prezident podepsal zmírnění sankcí za jízdu pod vlivem alkoholu – nově se nebudou u hladin do 0,3 promile zapisovat trestné body. Je to vítězství rozumu? Jak se to vezme.

V Evropě jsou v této rovině praktikovány dva zcela různé přístupy – absolutní zákaz alkoholu za volantem a na druhé straně tolerance alkoholu do jisté hladiny, zpravidla 0,5 promile alkoholu v krvi. Osobně je mi bližší ten liberálnější model a povím Vám proč.

První model – nulová tolerance – trestá alkohol u řidiče poměrně tvrdě od jakékoliv hranice a rozdíl mezi trestem za „jedno pivo“ a opilým pod obraz je minimální. V zemích, kde se alkohol za volantem netoleruje, se víceméně nerozlišuje nejen stupeň opilosti hříšníka, ale nezkoumá se ani vliv alkoholu na schopnosti řidiče (přestože je to tak řečeno v zákoně – nesmí se jezdit pod vlivem alkoholu). Zákon předpokládá, že vliv má na řidiče jakákoliv hladina alkoholu v krvi.

V zemích, kde alkohol za volantem v nějaké míře tolerují, naopak přistupují k hříšníkům rozdílně - podle hladiny, kterou si ten který řidič přivodil. Lehké překročení dovolené hranice znamená pokutu, větší překročení velkou pokutu a krátkodobou ztrátu řidičského průkazu a pokud se opravdu zmažete a sednete si za volant, dostanete flastr jako blázen, přijdete cca na rok o řidičák a ještě si půjdete sednout na nějakou dobu do lochu. Zákon zde naopak předpokládá, že přítomnost alkoholu v tolerované hranici - 0,5 promile (2 piva) nebo 0,8 promile (3 piva) – nemá na řidičovy schopnosti výraznější vliv. Pokud však s dovoleným alkoholem způsobíte dopravní nehodu, je to přitěžující okolnost.

Tolerance jisté hladiny alkoholu za volantem má ještě jedu rovinu a to je obecná úcta a respekt lidí k zákonům a právu. Šikanování lidí a zbytečně (preventivně) tvrdé normy totiž vychovávají občany k tomu, že si práva neváží a zákony buď obchází nebo je rovnou nerespektují. Tolerance jisté hladiny alkoholu za volantem tedy není jen o pití nebo nepití. Je to o chování a přístupu státu k občanovi.

Norma postihující pouze skutečně nebezpečné chování - a ještě rozlišující míru nebezpečí, tedy počet desetinek promile – vychovává řidiče a nechává mu maximální míru osobní svobody. Přenesení kontroly na stranu občana totiž nutí lidi k osobní zodpovědnosti. Když se podíváte na přiloženou mapku, je zjevné, že liberální přístup k problému mají ve vyspělé Evropě, zatímco nulová tolerance je praktikována v guberniích postkomunistického bloku. Kde myslíte, že to funguje lépe?

 

Tolerance jisté hladiny alkoholu za volantem tedy není jen o pití nebo nepití. Je to o chování státu k občanovi. Musíme se rozhodnout, zda chceme, aby se k nám stát choval paternalisticky, vodil nás za ručičku, nutil chodit spát po večerníčku, nařídil nám, co je správné a dovolené, a všechno nám zařídil a strčil pod nos. A nebo stát, který důsledně postihuje pouze chování, které je skutečně nebezpečné a ohrožuje někoho dalšího? Pokud chceme, aby u nás fungovaly věci jako „na západě“, tak také musíme mít odvahu dát lidem volnost a svobodu volby.

Co se týče diferenciace trestu, existují různé modely a přístupy. Osobně se mi líbí praxe v Belgii nebo Dánsku (viz tabulka). Rychlý nárůst výše pokuty se zvyšující se hladinou alkoholu nad tolerovanou mez, spolu s krátkodobým vězením, je myslím dobré řešení. Ona taková šatlava na 15 dní člověka přivede k rozumu.

PŘÍSTUPY K ALKOHOLU ZA VOLANTEM V EVROPĚ A ZPŮSOBY PENALIZACE

BULHARSKO:

ČESKO:

DÁNSKO:

ESTONSKO:

FINSKO:

FRANCIE:

CHORVATSKO:

IRSKO:

ISLAND:

ITÁLIE:

LITVA:

LOTYŠSKO:

LUCEMBURSKO:

MAĎARSKO:

MAKEDONIE:

NIZOZEMÍ:

NORSKO:

PORTUGALSKO:

RAKOUSKO:

RUMUNSKO:

RUSKO:

ŘECKO:

SLOVENSKO:

SLOVINSKO:

SRBSKO:

ŠPANĚLSKO:

ŠVÉDSKO:

ŠVÝCARSKO:

UKRAJINA:

Zdroj: Generali

Samozřejmě čekám, že mi zde bude spílat spousta lidí do hazardérů a nezodpovědných liberálů. Argumenty proti povolení nějaké hladiny alkoholu za volantem jsou dva.

1) Pokud dovolíme 0,5 promile, všichni lidi budou jezdit ožralý jak dobytek

Toto je v zásadě nesmysl. Nezodpovědní lidé jezdí hrubě opilí už dnes, zákony jsou však nastavené tak, že takový člověk necítí nebezpečí trestu (např. vězení není v těchto případech povinné, zpravidla dostane provinilec podmínku). Zákony naopak zbytečně postihují řadu lidí, kteří nepředstavují pro silniční provoz žádnou hrozbu. Jsem přesvědčený, že ve velmi krátké době by se situace uklidnila a většina běžné populace by se touto normou naučila žít. Policie by se pak mohla efektivně zaměřit na ten zbytek.

2) Nebezpečnost alkoholu prokazují policejní statistiky

Policejní „statistika“ je disciplína sama o sobě. V podstatě jde o velmi zkreslenou realitu, jednak díky špatné metodice sběru, jednak záměrně – se zmanipulovanou statistikou se lépe vykazují úspěchy a výsledky práce policie. V praxi policie nezaznamenává u nehod do statistik skutečnou příčinu nehody (ani ji často nevyšetřuje), pouze zaznamená přítomnost dokázaných přestupků řidiče (tedy přítomnost alkoholu v dechu ano/ne, bez záznamu naměřené hladiny). Při nehodách i běžných kontrolách policie nezkoumá, zda je řidič skutečně pod vlivem nebo jen s přítomností alkoholu v dechu (to Dánsko!) – toto policejní statistiky vůbec neobsahují. Nezkoumá se rovněž, do jaké míry jsou řidičovy schopnosti (motorika, postřeh, reakce) ovlivněny naměřeným alkoholem. Cviky, které vám nařídí jakákoliv hlídka v USA jsou myslím dosti průkazné.

Více o tématu naleznete také zde.

Autor: Petr Voříšek | pátek 13.5.2011 14:54 | karma článku: 30,07 | přečteno: 27059x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Jsem pro školné i na základní škole

Čím dál častěji se u nás hovoří o krizi školství. Nejsou peníze, učitelé mají nízké platy, akce ministerstva jsou nekoncepční .. slyšíme desítky výhrad. Chybí jedna zásadní - ve školství chybí klientský princip, chcete-li zpětná vazba učitel -žák. Škola se dnes chová stejně jako před 100 lety - ona nejlépe ví, co a jak se mají děti naučit. A nikdo do toho nemá co kecat. Stejně tak nikdo nemá co mluvit do kvality a výkonu pedagogů, to platí od základní po vysokou školu.

21.8.2011 v 13:07 | Karma: 22,27 | Přečteno: 3840x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Máme povinně nosit ochranné pomůcky ke všem sportům?

K dnešnímu článku mě přiměla zpráva o vzrůstající oblibě domácích trampolín a o nárůstu úrazu na nich. Helma, plovací vesta, nákoleníky, chrániče loktů, páteřák, rukavice, brýle, horolezecký sedák a kdovíco ještě. Je řada sportů a u každého z nich hrozí jiné riziko úrazu. To riziko je dané nejen charakterem sportu jako takového, ale i zkušenosti sportovce, jeho nasazení při sportu, soutěživosti, žízni po adrelaninu, kvalitě vybavení, momentální kondicí a také lokalitou, kde zrovna sportuje. Je jasné, že každá sportovní aktivita má svá rizika, ale je bezpodmínečně nutné, aby se stanovovala závazná pravidla, jak se pri sportu chránit?

20.8.2011 v 14:59 | Karma: 22,13 | Přečteno: 1802x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Kouření je dle Hegera pro stát ziskové

Podle nejnovější analýzy prezentované dnes v televizi a zprávách na internetu výnosy ze spotřební daně a DPH (celkem cca 60 mld. Kč) vysoce převyšují náklady na léčbu kuřáků (dle Hegera cca 6 mld. Kč). Zmíněné tvrzení nadzvedlo protitabákové inkvizitory typu dr.Králíkové z Centra léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK a VFN.

15.8.2011 v 8:49 | Karma: 14,47 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme hranici trestní odpovědnosti i sexuální hranici u dětí

Hranice trestní odpovědnosti je u dětí dnes stanovena na 15 let. Pod touto hranicí nejsou děti za své činy právně odpovědné a jsou tedy beztrestné. Děti mladší 15ti let také nesmí souložit, tedy mohou, ale své milence ohrožují kriminálem, pokud jim je více než 15. Přitom každodenně čteme o kriminálních aktivitách trestně neodpovědných dětí, které velmi dobře vědí, že na ně nikdo nemůže. Zároveň naše justice řeší do roka desítky případů, kdy se dítko lehce pod 15 spustilo s o trochu starším kamarádem, což vyústilo v kriminální kauzu. Je to v pořádku?

24.7.2011 v 20:38 | Karma: 21,82 | Přečteno: 2095x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Chybějící psychiatrická prevence

Každý den se dočítám v novinách zprávy o lidech, kteří z nějakého důvodu shromaždují doma odpadky, psy, kočky nebo jinak dlouhodobě ztrpčují život své rodině nebo lidem ze sousedství a blízkého okolí. Ve většině případů jde o psychicky nemocné spoluobčany, kteří ovšem na svou existenci nahlížejí z úplně jiné perspektivy než jjich okolí. Šance, že by vyhledali odbornou psychiatrickou nebo psychologickou pomoc, je tak víceméně nulová.

24.7.2011 v 18:28 | Karma: 14,37 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Naučme svoje děti pít. Tedy pít s rozumem.

S nastávajícími prázdninami byla v médiích prezentována nová vlna policejních razií v hospodách a restauracích. Policisté zde pátrají po podnapilých mladistvých. Podávání alkoholu nezletilým je totiž u nás nezákonné. Na první pohled tato aktivita policie vypadá jako bohulibá akce, nikdo přeci nechce, aby se děti opíjely. Nicméně forma, s jakou to naše policie provádí, má pro mě nádech praktik policie na východ od Minsku. Totalitu mají naši policejní důstojníci zažranou hluboko v hlavě.

5.7.2011 v 11:33 | Karma: 17,79 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Ze státního důchodu a zdravotního pojištění by mělo jít vystoupit

Poslanecká sněmovna schválila změnu parametrů důchodového systému, jádrem změn je zvýšení věku odchodu do důchodu a změna vzorce pro výpočet důchodu v závislosti na zaplacených odvodech. Podobné parametrické změny se chystají ve zdravotním systému - změny plateb za recept, cena dne v nemocnici a tak dále. Dává to smysl?

21.6.2011 v 23:35 | Karma: 27,35 | Přečteno: 3292x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Positivní vliv tabáku na lidské zdraví

Už nějaký rok se světem šíří protitabáková hysterie a řada států podlehla tlaku protitabákové lobby a začala svoje kuřáky nesmyslně šikanovat. Protikuřácké hnutí začalo v USA jako odpor proti neomalenému chování kuřáků - dříve tam platilo, že do toho, zda někdo kouří nebo ne nesměl kuřákovi nikdo mluvit. K tomu se přidal fenomén amerických žalob a pár set vyhraných milionů dolarů jako odškodné chudákům kuřákům, kteří nevěděli, do jakého neštěstí je ošklivé tabákové koncerny ženou a malér jménem hon na tabák byl na světě.

18.6.2011 v 6:54 | Karma: 41,33 | Přečteno: 17471x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Návrh vládních reforem je už teď hodně kompromisní

Pprávě proběhnuvší stávka odborářů proti reformám ukázala zajímavou věc, která asi trochu zapadla. Totiž odboráří jsou přesvědčení, že vládní návrhy reforem jsou absolutně asociální a protilidové. V podstatě nic horšího už přijít nemůže, soudě alespoň podle vyjádření řečníků na manifestacích a v médiích. Problém je v tom, že vládní návrh reforem se nelíbí ani druhé půlce národa, pravicovým voličům (kteří současnou vládu podporují a dali jí ve volbách cca 2/3 hlasů).

17.6.2011 v 12:30 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Politika

Petr Voříšek

Reformy ano, ale nesmí nikoho bolet

Odboráři budouv pondělí stávkovat, protože vláda připravila sociálně necitlivé reformy. Tak třeba změna DPH zcela necitlivě zvedne náklady domácností o nějakých 120 Kč měsíčně (asi 5 piv nebo dvě krabičky cigaret). Kvůli tomu bude stát Praha, Brno a snad i některé dálnice.

9.6.2011 v 19:59 | Karma: 24,37 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Politika

Petr Voříšek

Smlouva se státem

Tohle zamyšlení jsem trochu odkládal, ale zájem o Oraniště s dálniční známkou a nedělní nehoda na železnici mě postrčily k aktivitě. I když čtení to bude spíše smutné. Jak ukázala televizní reportáž, stav kolejí je katastrofální nejen v úseku, kde vykolejil v neděli nákladní vlak, ale v podstatě kdekoliv v zemi. Povolené matky a popraskané pražce nejsou tedy problém jednoho ledabylého traťmistra, ale systémový problém ve státní firmě Správa dopravní železniční cesty, která má o koleje pečovat.

9.6.2011 v 18:24 | Karma: 13,25 | Přečteno: 978x | Diskuse| Politika

Petr Voříšek

Oraniště s dálniční známkou

Občas jsem nucen jet po rychlostní R7 z Prahy na Chomutov. To, co začíná hned za Ruzyňským letištěm, je naprosto neuvěřitelné. Jakoby správce komunikace už rezignoval úplně na jakoukoliv údržbu. Dálnice je samá díra nejen v pravém pruhu, ale prostě všude. K tomu kdysi v pravěku položený koberec není právě nejrovnější (že by důsledek zemětřesení?) a auto skáče jako koza.

7.6.2011 v 8:50 | Karma: 42,59 | Přečteno: 8479x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Levopruhé mátohy

Policie obvinila pana Trpišovského za agresivní jízdu a ohrožení ostatních účastníků silničního provozu. S tím se asi nedá než souhlasit, lidé by na jiné řidiče na silnicích opravdu útočit neměli, a to ani v náznacích. Problém je v tom, že když policie řekna A, měla by říci i B a podle toho konat.

6.6.2011 v 18:12 | Karma: 27,11 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Světoví lídři vyzývají k legalizaci drog a upuštění od represe

V dnešních novinách se objevila zpráva o tom, že už i významní globální lídři pokazují na nesmyslnost války proti drogám a protidrogové represe. Boj proti drogám je velmi drahý a současně neúčinný. Situace navíc dospěla do bodu, kdy se mafie a protidrogové jednotky navzájem potřebují - protidrogové jednotky by přišly v případě liberalizace o práci, mafie by zase liberalizace a legalizace drog významně finančně poškodila, většina z nich by zcela jistě prodeje drog zanechala a přešla na jiné komodity a trhy.

2.6.2011 v 12:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Poslanecké platy jsou příliš velké. A jaké by měly být?

Od sametu s námi hrají novináři oblíbenou hru. Když není o čem psát, připraví šokující zprávu o tom, kolik berou poslanci, ministři nebo jiní vysocí státní úředníci. A prostý lid propadne beznaději, protože na tyhle flákače on pracuje a oni se mají jako čuníci v žitě. Zvedne se vlna odporu v diskusích u piva i u holiče.

26.5.2011 v 14:47 | Karma: 41,01 | Přečteno: 11621x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.