Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je ještě sociální péče ze strany státu zajímavá? Za ty peníze?

Český stát nemá peníze a tak škrtá, kde se dá. S tím nelze než souhlasit. Když není za co, nelze hodovat. Škrtá se v rozpočtech úřadů, snižují se mzdy státních zaměstnanců. Souhlasím, ostatně je jich výrazný nadbytek, stejně jich dost zpracovává zbytečnou agendu. Škrty se nutně objevily i v oblasti sociální - z hlediska rozpočtu je to obrovský resort a pohříchu peníze nevydělává, ale pouze spotřebovává. Snaha uspořit zde je jasná - už jen proto, že se různými sociálními dávkami a podpomi strašně plýtvá a jsou zneužívány.

Ve snaze ušetřit tak tým ministra Drábka ořezává plnění a zpřísňuje podmínky v případě nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, plánuje zpřísnit podmínky pro odchod do důchodu (o důchodové reformě jsem psal již zde), snižuje porodné a mateřskou kdoví, co ještě. Přitom ale odvody na sociální daň (pojištění to fakt není, sorry) zůstává ve stejné výši. Stát tak významně zdražuje servis v sociální oblasti. Poměr cena - výkon se zde stále zhoršuje. Proti tomu by se nedalo nic namítat, kdyby stát současně nenutil své občany sociální pojistné platit.

Troufám si tvrdit, že jednotlivé produkty státu v sociální oblasti jsou tak mizerné, že pro velkou část lidí v produktivním věku jsou naprosto nezajímavé. Řada lidí je sice donucena tyto produkty platit, ale zcela jistě je nevyužívá. Jasným příkladem je nemocenská. Už dnes si řada lidí místo nemocenské bere dovolenou nebo neplacené volno, případně se domluví se zaměstnavatelem na "práci doma". Podobně je tomu i u podpory v nezaměstnanosti, kterou si sice lidé nechají napsat, nicméně její výše (maximum okolo 14tis. Kč) je spíš k trpkému úsměvu. Naštěstí došlo nedávno alespoň k zastropování odvodů z platu, ale i dnes pořád platí, že člověk platí pojistné z platu např. 80,000 Kč, plnění ale dostává ve výši 4x-5x nižší. To je čistokrevná zlodějna.

Otázka je, zda není čas na státu žádat, aby bylo možné se z tohoto systému jednoduše odhlásit a případně si zaplatit stejný produkt u komerční pojišťovny. Už dnes lze takto pojistit pro případ delší pracovní neschopnosti nebo trvalého úrazu. A světe div se - komerční ústav plní ve 100%ní výši aktuálního platu pojištěnce. Je to sice trochu dražší, ale také nesrovnatelně lepší služba.

Vedle komerčního "sociálního" pojištění může existovat klidně i to státní, s dobrovolnou účastí a třeba i s volitelnými službami formou "cafeterie" - tedy platíte podle toho, jaké konkrétní služby si navolíte a objednáte.

Sociální stát začíná být mrtvá myšlenka, osobně na něj moc nevěřím. Sociální služby státu tak zbytněly a zdražily, že se stávají nekonkurenceschopnými, k ničemu. Jistě se najde lidí ohánějících se solidaritou, ale s tou jděte s prominutím k šípku. Solidarita je jen jiné slovo pro okrádání jedněch ve prospěch jiných. Ti okradení (tzv. bohatí) za svoje ukradené peníze ve formě vyšších odvodů totiž nikdy nic nedostanou.

Autor: Petr Voříšek | čtvrtek 19.5.2011 19:25 | karma článku: 17,63 | přečteno: 2060x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.