Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ze státního důchodu a zdravotního pojištění by mělo jít vystoupit

Poslanecká sněmovna schválila změnu parametrů důchodového systému, jádrem změn je zvýšení věku odchodu do důchodu a změna vzorce pro výpočet důchodu v závislosti na zaplacených odvodech. Podobné parametrické změny se chystají ve zdravotním systému - změny plateb za recept, cena dne v nemocnici a tak dále. Dává to smysl?

Co je vlastně na tom všem špatně? Stát totiž provozuje důchodový, zdravotní a sociální systém v monopolním režimu. Zdravotní a sociální odvody jsou povinné daně, jejichž výše se více či méně odvozuje od výše příjmu každého plátce.

Nabízená služba přitom pro řadu lidí nemá v podstatě žádný smysl a hodnotu. Nejkřiklavější případ jsou asi takové služby jako je např. nemocenská, kdy si řada zaměstnanců raději místo nemocenské bere dovolenou, "práci doma" či si platí paralelní komerční pojištění, které riziko vážnější nemoci a výpadku příjmu skutečně řeší. Výše plnění je v případě "pojistné události" ze strany státu dáno tabulkami a poměrně razantně zastropováno - bez ohledu na to, kolik jste si zaplatili. Můžeme pokračovat se starobním důchodem, podporou v nezaměstnanosti, invalidním důchodem atd.

Nebudu zde rozebírat jednotlivé součásti sociálního, důchodového i zdravotního systému a dokazovat jejich větší či menší výhodnost. Nicméně tyto státem nabízené služby nepředstavují pro část lidi, povinně vázané v těchto systémech, žádné řešení jejich situace a už vůbec ne atraktivní službu. Přitom řada komerčních pojišťoven už dnes nabízí produkty, které jsou sice o něco dražší, ale nabízejí také mnohem atraktivnější službu. Člověk přitom není v případě nouze v pozici prosebníka žadonícího úředníka o milost, ale v pozici klienta majícího dle smlouvy na příslušné plnění nárok.

U státního "pojištění" totiž chybí klientský princip. Stát se ke svým "pojištěncům" chová jako k nesvéprávným ovcím, které si nejsou schopné spočítat možná rizika a také způsob, jakým tato rizika řešit. Žádná ze státních pojistek totiž neobsahuje možnost platit více nebo méně a dostávat na tomto základě odlišnou službu. Opak je pravdou - systém je nastaven na potřeby nejchudších (z dob komunismu) a podle toho vypadá plnění. Pojistné je ale vždy daní a tak "bohatí" platí na nemocenské, zdravotní péči a důchody "chudým", aniž se jich někdo ptal. Tomuto bolševickému přerozdělování se říká solidární systém. Je to ale spíše zlodějna.

Ministru Hegerovi bych nerad křivdil, mám pocit, že další chystané kroky mají hlubší smysl (např. rušení paušálních plateb a platby za skutečné výkony), ale celkově mi přijde postup státních úředníků a zastupitelů přinejmenším zvláštní. Vytrvale leštit a předělávat systémy, které jsou v principu nefunkční a špatné, je zbytečná práce.

Státní sociální i zdravotní systémy totiž potřebují konkurenci jako prase drbání. Ke státním systémům by měly existovat i paralelní komerční služby. A státní pojištění by nemělo být určitě povinné, mělo by být možné ze systému prostě vystoupit, státu tyhle odvody neplatit a také státní podporu nečerpat.

Ano, odpůrci mi budou argumentovat lidmi, kteří nebudou platit nic a pak budou stát v maléru s rukou nataženou. Není přece problém uzákonit, že důchodové a zdravotní pojištění (spoření) je povinné, ale už neříkat jak a kde si kdo má službu zřídit.

Kdy už někdo řekne nahlas, že král je nahý, a že prostě o tyhle služby od státu nestojí?

Další články na toto téma:

Je ještě sociální péče ze strany státu zajímavá?

Smlouva se státem

Otrokářství průběžného systému

Autor: Petr Voříšek | úterý 21.6.2011 23:35 | karma článku: 27,35 | přečteno: 3292x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.